Enklaste sättet att ta bort gammal tapet - Experttips steg för steg

Tapetborttagning är ett slitsamt och tålamodsprövande jobb, men oftast nödvändigt och oundvikligt. Ibland kan du tapetsera ovanpå en gammal tapet, men det kräver att den är i gott skick, helt slät och sitter bra fast på väggen. Men om den gamla tapeten sitter löst, är bubblig, skadad, vattenskadad, fuktig eller möglig måste du ta bort den gamla tapeten eller de gamla tapetlagren innan du börjar tapetsera dina nya tapeter. 

Nain poistat tapetin seinasta

Vilken sorts tapet ska du ta bort? 

Tillvägagångssätten är många och beror på tapeten som ska avlägsnas. 

  • Enkel tapet i ett lager. Blöt upp tapeten med vatten alternativt vatten utblandat med tapetklister eller diskmedel.
  • Tapet med vinylyta/målad tapet. Vatten kan inte direkt tränga genom ytan. Du behöver en tapetnagg/tapetperforator för att göra hål i tapeten och få in vätska bakom. En del tapeter har två skikt, till exempel vinyltapeter. Då är det viktigt att få bort det övre lagret, medan det undre skiktet i vissa fall kan fungera bra som botten för en ny tapet om skiktet är oskadat och sitter hårt fast.
  • Limmad tapet eller glasfiberstrukturtapet. Snudd på omöjlig att få bort. Det är nästan bättre att endast ta bort eventuella lösa bitar och sedan tapetsera över med en utjämningstapet eller bredspackla hela väggen.

Hur ska du förbereda dig för tapetborttagningen?

Ju bättre du förbereder dig, desto enklare förlöper sedan själva arbetet.

  • Flytta bort möbler ur rummet eller för dem till mitten. Täck in med plast. Ta ner tavlor och lampor från väggen/väggarna.
  • Skydda golvet med plast, blir troligen en blöt och klottig historia
  • Stäng av elen i rummet. Ta bort lampknappar och eldosor för att få bort gammal tapet under dem. Tejpa sedan in eluttagen så vattnet inte tränger in.
  • Ladda tålamodet och mätta magen. Att ta bort tapeter går inte i en handvändning. Det är inte säkert att den lossnar sådär bara, utan kan kräva flera olika åtgärder. Du måste dessutom ge tapeten tid att blötas upp ordentligt.

På vilka sätt kan man ta bort tapeter?

Det finns många olika sätt att ta bort tapeter, de har alla olika fördelar och nackdelar. 

  • Skrapa. dra bort allt som lossnar, börja från skarven eller där tapeterna redan lossnat. Använd bredspackel eller annan skrapa för att få möjligast stora bitar och skjut in den under tapeten. 
    Fördel: Endast ett verktyg behövs. 
    Nackdel: tidsdrygt, du får troligen bara små bitar i gången. Risk att du förstör underlaget.

  • Vatten. Vattna tapeten med varmvatten (så varmt du tål) - med blomspruta, pensel, roller eller svamp. Om den gamla tapeten suger i sig vätskan är det bra, låt den dra i sig ordentligt. Här kan du plasta in väggen med täckplast för att fukten inte ska avdunsta för fort, och ta en paus så länge väggen drar i sig fukten. Sedan kan du försiktigt skrapa bort resterna. Om den inte suger i sig vattnet måste tapeten perforeras först med en perforator/tapetnagg. Ta en del av rummet i gången så de inte hinner torka emellan. 
    Fördel: Miljövänligt. 
    Nackdel: Klottigt.

  • Diskmedel. Innehåller tensider som fungerar som lösningsmedel. Blanda diskmedel och varmt vatten, spraya med blomspruta, svamp eller borste. Det kan löna sig att perforera tapeten först för att den ska suga i sig bättre. Dra loss tapeten och skrapa med spackel. Upprepa tills tapeterna är borta. 
    Fördel: Du har allt material hemma. Diskmedel ingen fara för huden. 
    Nackdel: Tidsdrygt, eftersom diskmedel är svagt måste proceduren upprepas.

  • Vinäger. Späd ut vinägern, 1 del vinäger till 4 delar varmt vatten. Samma funktion som diskmedel.
    Fördel: Du har allt material hemma. Miljövänligt. 
    Nackdel: Tidsdrygt, proceduren måste upprepas.

  • Diskmedel + bakpulver + vinäger. Kan användas för att få bort klisterrester från väggen. Tillsätt en matsked bakpulver till en hink med varmt vatten och diskmedel. Om detta inte fungerar kan du ännu tillsätta vinäger, 2 dl/4 l vatten. Gnugga blandningen med fuktig svamp, och torka bort det uppblottnade gamla klistret med en trasa eller skrapa med spackelspade. Använd gummihandskar. 
    Fördel: miljövänligt. 
    Nackdel: kan behöva upprepas flera gånger.

  • Tapetklister. Tro det eller ej, men gamla tapetrester kan tas bort med tapetklister. Späd ut tapetklistret med vatten (1-2 dl klister till 3 l vatten) och stryk/spraya på väggen. Blandningen ska bli så lös så den kan sprayas på väggen. Låt väggen dra i sig och upprepa tills det bildas bubblor på väggen. Skrapa bort. 
    Fördel: tapetklister behöver du ändå köpa för den nya tapeten, eller kanske du har nåt gammalt lager hemma? 
    Nackdel: innehåller kemikalier?

  • Tapetångare. En tapetångare enkom för borttagning av tapeter gör jobbet roligare. Tapetångaren har ett brett munstycke som hålls mot tapeten. Den jobbar med het vattenånga, mjukar upp tapeten och löser det gamla klistret - sedan är det bara att dra bort tapeten. 
    Fördel: Snabbt och effektivt, inga kemikalier. Lätt att använda också på svåråtkomliga ställen som vinklar, snedtak och innertak. Bra val om du ska ta bort tapeter i många rum.
    Nackdel: Du måste köpa en maskin som du kanske inte har användning för fler gånger.

  • Flytande tapetupplösare/tapetborttagningsmedel. Olika borttagningsmedel fungerar som lösningsmedel och löser upp klistret som håller tapeten uppe. Använd handskar när du sprayar, penslar eller använder svamp för att få upplösaren spridd på väggen. Vänta en kvart och lossa tapeten genom att dra av den eller använda spackelspade. 
    Fördel: Fungerar oftast bra också på gamla tapetlager som sitter hårt fast. Lättare få bort uppmjukad tapet. 
    Nackdel: innehåller kemikalier så god vädring eller andningsmask krävs.

 

När kan jag börja tapetsera?

När du fått bort de gamla tapeterna från väggen är det ännu några saker du måste tänka på och göra innan du börjar sätta upp dina nya tapeter.

  • Om du inte lyckats få en helt slät yta när tapeterna tagits bort, ska ojämnheter slipas ner med sandpapper och eventuella skador kan spacklas släta. Var noggrann.
  • När alla tapetrester är borta ska väggen tvättas ren med varmt vatten. Torka bort så mycket vatten som möjligt med mjuk handduk.
  • Om väggen sugit i sig vatten vid tapetborttagningen och väggtvätten måste den torka ordentligt i några dagar innan nya tapeter sätts upp. 

 

Nu kan du välja tapet, och fräscha upp ditt hem med nya tapeter! Lycka till!

 

Läs också: 

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt du behöver veta om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

Hittar du inte svaren på dina frågor? Ta kontakt med oss idag! Vi har jobbat med inredningsfrågor i 17 år och hjälper dig gärna!